Visszajelzések

Szülők mondták

Marci története

"Marci a 33. héten koraszülöttként, tüdőgyulladással és oxigénhiánnyal jött a világra. Súlya 2490 gramm volt, ami kicsinek nem mondható. Nem megfelelő mozgásfejlődése miatt Dévény tornára, HRG úszásra, majd TSMT tornára hordtuk.
Mindegyik fejlesztés segített valamit, de amikor egy évvel ezelőtt a Kerek-Világ Házba érkeztünk, az volt az első benyomásom: VÉGRE ITT A VILÁGOSSÁG AZ ALAGÚT VÉGÉN! Elkezdtük a terápiát és a nehéz regressziós időszakokat leküzdve egy egyre "összerakottabb" gyereket kaptam minden téren. Gyengébb képességűek iskolájába akartak küldeni bennünket, az eredmény: kiváló lett minden tantárgy.
Úgy néz ki, hamarosan be is fejezhetjük a terápiát és tovább lépünk egy magasabb szintre. KÖSZÖNJÜK NEKTEK KEREK-VILÁG HÁZ!"

Zsiga története

"Másfél évvel ezelőtt kerestük fel Zsuzsiékat megkésett beszédfejlődés és figyelemzavar problémákkal. Akkor már szinte utolsó reményként, mivel sokfajta fejlesztésen túl voltunk már, mégsem sikerült igazán eredményt elérni.

Nagy szakértelemmel és odafigyeléssel vették kezelésbe gyermekemet, mindig nyitottan álltak nem csak a gyermekem problémáihoz, de mi szülők is nagyon sokat köszönhetünk nekik. Másfél évig jártunk tornázni, ezalatt nagyon sokat javult gyermekem mozgása, jobban kommunikál, magabiztosabb, a figyelemzavarnak nyoma sincs.

Sosem tudjuk majd eléggé meghálálni azt, amit itt kaptunk! Bárki, aki ide érkezik, biztos lehet benne, hogy jó kezekben lesz, csak ajánlani tudom! Köszönjük Zsuzsi és Szilárd!"

Gábor története

"Körülbelül másfél évvel ezelőtt találkoztunk a Kerek-Világ Házzal és Zsuzsival egy szerencsés pillanatban. Akkoriban kisfiúnk rendszeresen dührohamokat kapott, nem egyszer agresszív megnyilvánulásai voltak kishúga irányába, de felénk, szülei felé is. A mindennapos csúnya beszédtől zengett az egész ház, és esetenként tettlegességig is fajultak a dolgok. Legtöbbször azért, mert nem úgy történtek a dolgok, ahogyan azt ő eltervezte vagy szerette volna. Esetleg nem kaphatta meg azt, amit akart. Lehettünk mi szeretetteljesek, odafigyelők, nyugodtak, játékosak, figyelemelterelők, parancsolóak, büntetők, kemények vagy engesztelők, hosszú távon semmi sem használt.
A helyzetünk tarthatatlan volt, a napi konfliktusok teljesen tönkretették a családi békét, elűzték az otthon melegét. Értetlenül álltunk a helyzet előtt, vádoltuk magunkat, hogy mit ronthattunk el, biztos bennünk van a hiba, hogy így viselkedik. Egyszerűen nem találtuk a megoldást, hogy mit kellene másképp csinálnunk ahhoz, hogy megváltozzon ez az élethelyzet.
Az első szövegértés - hallás vizsgálat kimutatta, hogy a két fülének nagyon is eltérőek az eredményei, aminek a kompenzálása iszonyú feszültséget okozott gyermekünknek. Agyának komoly erőfeszítéseket kellett tennie, hogy a két oldalon hallottakat össze tudja hangolni, és egyáltalán megértse a környezetét. Ezt a feszültség többletet - mint egy elektromos kisülést - vezette le a hiszti rohamokban és dühkitörésekben.
Napi gyakorlással, megfelelő mozgással, rendszeres kontroll vizsgálatokkal - mérésekkel nagyon sokat javult a helyzet. Még vannak hisztik, még eluralkodnak rajta az érzelmek. De ezek a megnyilvánulások korántsem agresszív, ön- és környezetromboló hatásúak. Nyilván mi magunk is változtunk ezáltal, a közös munka minden fél számára hozott valamiféle megoldást.

Sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak vagyunk mi is, ami tovább segíti az ő fejlődését. És valahol ez a cél..."

"Bár még az elején vagyunk, sok változást tapasztalunk a gyerekeknél. Mindkét kisfiamnál pozitív változás tapasztalható, kezdve a finommotoros készségeknél. Soha nem szerettek rajzolni, kézműveskedni, amióta járunk tornára, elkezdtek rajzolni, (maguktól!) van, hogy 2 órát is az asztalnál ülnek.
A kisebbik fiam beilleszkedési problémái az óvodában megszűntek, sőt elég nagy baráti köre lett. Magatartás problémák is megszűntek. Az óvónénik az eddigi többnyire negatív értékelés helyett most csak pozitív értékelést írtak róla. 🙂
A nagymotoros készségek is javulni látszanak, a foci edző többször dicséri, emeli ki őket a teljesítményük miatt. A nagyobbik fiam 2 hónap alatt megtanult stabilan korcsolyázni, síelni, és úszni. Most kezdett lovagolni, de már önállóan üget. Önbizalma sosem volt a sporthoz, mert esett - kelt, botladozott mindig. Most letisztult a mozgása, és a mozgáskoordinációja is stabilabb lett.
És ami számomra a legjobb hír, hogy egyre ritkábbak a véget nem érő hisztik. Jobban reagálnak a fegyelmezésre. 🙂 Köszönöm nektek előre is, hogy segítetek jobb életminőséget adni a fiaimnak!!! Hálás vagyok nektek!!! :))"

Peti története

"Végső elkeseredésemben találtam meg Zsuzsit (Kerek-Világ Ház Alapítvány). Ha mondhatom azt, hogy a fiam életét "mentették meg"! Peti nem beszélt 4 évesen, ezért szociálisan elmaradt a többi korabeli gyermektől. Bizottsági vélemény F84.9 Autista kód. 🙁 Az óvodában, ahova Peti járt, egy nagyon súlyos autista fogyatékos gyermekként bántak vele (pedig nem volt az). Éreztem, hogy itt más van.
Az óvodában sajnos süket fülekre találtam. Ahol nem egy kisgyerekként, hanem egy súlyos fogyatékos problémaként kezelték. Segítségért kiáltva találtam meg Zsuzsit, Szilárdot. Nagy tapasztalattal, tudással rendelkeznek! Őszinte gyermekközpontúsággal! Remek szakemberek!
A mozgásterápia, amit ők tartanak, speciális! Csodát művel a gyermekekkel! 🙂 1 év terápia után Peti rengeteget fejlődött a terápiával!!! Olyannyira, hogy a Bizottság levette a kódot Petiről! :') Jelenleg Peti 1. osztályos kitűnő tanuló! Imádja az iskolát!
A Kerek-Világ Ház Alapítvány munkája nélkül ez nem így történt volna! Köszönjük nektek! Trádler Péter és Baranyi Veronika"

Először is szeretnénk megköszönni azt a nagyon komoly munkát, amit lányunkkal közösen a fejlesztő tornán elvégeztetek. Örülünk neki, hogy hittünk Nektek és Bennetek.
Gyermekünk a torna előtt elég félénk kislány volt, az önbizalma sem volt túl nagy. Az iskola sem segített ezen, mert több osztálytársa egy évvel, vagy még annál is többel volt idősebb nála.
Az első osztályban sokszor hazahozta a házi feladatot, és csak nagy hisztik árán volt hajlandó megírni, és azt is csak több részletben. Türelmetlen volt, és ha valami nem sikerült elsőre, azt inkább félbehagyta, elkerülte. Kudarcot nem viselt el szinte semmiben.

Aztán elkezdett járni a tornára és nagyon jól érezte magát. Örült, ha mehetett, tetszett neki. Csak azt nem szerette, ha egyedül kellett csinálnia a gyakorlatokat. Amióta elkezdett a tornára járni, nagyon sokat komolyodott. Jobban érzi a feladatok súlyát és most már időt is szán rá, hogy jól megcsinálja őket. Sokkal türelmesebb lett ezen a téren. A totális kudarckerülést felváltotta a sikertelenség kihívása. Ha valami nem sikerül jól elsőre, akkor csak egy pillanatnyi összeomlás látható és utána újra elkezdi és megcsinálja jól. Az is jellemző lett, hogy önállóan, vagy első szóra összerakja a dolgait maga után.

Az iskolában nem lett kevesebb a dolga, ugyanazon órák, szakkörök mellett is legtöbbször elkészíti a házi feladatát. Az, ami korábban elképzelhetetlen volt, hogy ő plusz feladatot csináljon ahhoz képest, amit előre megbeszéltünk, oda fejlődött, hogy reggel saját magától felkel és odaül „meglepetésből” megírni a házit, vagy megírja az összes házit egyszerre, hogy már azzal se kelljen bajlódni utána, esetleg szorgalmi feladatot tanul meg csak úgy. Szinte minden tárgyból javított és sokkal érdeklődőbb az iskola iránt.

Sokat ügyesedett a torna alatt. Láthatóan jobb a mozgáskoordinációja. Ezáltal testnevelés órán is jobban tud teljesíteni és az udvari játékokban is könnyebben részt vesz.

Összességében azt látjuk, hogy a torna hatására elsősorban jelentősen javult a mozgáskoordinációja. Másodsorban a torna alatt a feladatokra történő folyamatos odafigyelés miatt javult a koncentrációs készsége és a folyamatosan érkező feladatok végrehajtása miatt fegyelmezettebb és türelmesebb is lett. Ezek a pozitív dolgok mind- mind növelik az önbizalmát, amitől sokkal jobban érzi magát és így könnyebb lett az élete, ezáltal a miénk is. Még egyszer köszönjük szépen a belé fektetett munkát és reméljük, hogy még sok gyermeknek tudtok hasonlóan sikeresen segíteni a jövőben.

Fiúnk későn, 2,5 éves kora után kezdett el szavakat mondani, kb. 3 éves korára ugyan már mondatokat alkotott, de mondatalkotása bonyolult, az értést zavaró volt, intonációja sajátos, szótagolva beszélt, láthatóan óriási energiájába került és fárasztotta a beszéd. Környezetének úgy tűnt, mintha a fejében egy „szótárt” és egy „nyelvtankönyvet” külön-külön használva állítaná össze nagyon lassan mondanivalóját. Értett szókincse ugyan gazdag volt, de láthatóan a beszédprodukció során nehezen fért hozzá a „belső lexikonjához”. Mozgásfejlődése rendben volt, kivéve, hogy a négykézláb mászást szinte kihagyta a sorból. Rajzai nagyon elmaradtak korától, 4,5 évesen még csak firkált, mindenféle alakzatok nélkül.

Verset, nagyon rövid mondókákat sem tudott megtanulni. Társas kapcsolatai – véleményünk szerint emiatt is – nem jól alakultak sem az óvodai, sem egyéb közösségekben. Visszahúzódó (főként az első két óvodás évben), éjjel gyakran felriadó, a biztonságot feltűnően kereső kisgyermek volt.

A Szakértői Bizottsághoz védőnői javaslatra mentünk 3 évesen, ahol pár perces megfigyelés után azonnal SNI- kódot kapott, illetve azt a véleményt, hogy a közösségbe kerülés nagyjából javít majd valamit a problémán, valamint heti 2 óra logopédiai foglalkozásra rendelték, melyet az óvodai logopédustól kapott. A beszéde ugyan fejlődött, de az alap problémák (lassú, bonyolult beszéd, rossz artikuláció, intonáció) nem változtak. A 4,5 évesen történt felülvizsgálaton továbbra is sajátos nevelésűnek véleményezték. Megjegyzésként elmondható, hogy a vizsgálaton olyan feladatokat kapott, melyeket az első osztályos tankönyvek első félévi anyagaiban, vagy még ott sem látunk, ennek ellenére ezeknek zömét, néhányat kisebb hibákkal megoldotta. Különösebb tanácsot nem kaptunk, személyesebb hangvételű konzultációra nem volt lehetőségünk, ezért külön időpontot kértem a gyermeket vizsgáló gyógypedagógustól, aki összeállított egy hosszabb listát fejlesztő könyvekből, melyekből itthon foglalkozhatok vele. Ezt meg is tettem. A hetekkel később megérkező írásos szakvéleményben a további logopédián kívül magánúton megoldandó mozgásterápiát javasoltak, melyről azonban nem írtak bővebbet, sem a konkrét módszereket, sem pedig a lehetőségeket illetően. Ezt követően kezdtem informálódni a létező terápiákról és az alapozó terápia mellett döntöttem. Ebben a fejlesztésben kisfiam 5 éves korától 2 éven át részesült. Az óvodai nagycsoportra rendeltek ki utazó gyógypedagógust az óvodai logopédus helyett.

Véleményünk szerint az alapozó terápia hozta meg végül a látható eredményt, amely nem csupán a beszédében, de a rajzaiban, viselkedésében, társas kapcsolataiban is megmutatkozott. A terápiát mindvégig nagyon szerette, szívesen járt a foglalkozásokra. Ügyességi játékokban (labda, ugrálókötél, mászókázás) jelentősen javult, a minden fórumon elvárt emberrajzokban, de egyéb, szabad ábrázolásokban, rajzok kompozíciójában is utolérte korát. Verstanulási képessége is nagyban fejlődött. Beszéde felgyorsult, artikulációja teljesen korrigálódott, és bár személyiségéből eredően megfontolt, analitikus gondolkodású gyerek, képes lett világosan, a lényegre sokkal jobban koncentrálva fogalmazni. Környezete számára mondanivalója követhető, kifejezőkészsége rendben van, szókincse nagyon gazdag.

A 3 évig fennálló SNI státuszt egy év alapozó torna után 6 évesen törölték. A fent leírtakat az első osztályos értékelése is visszaigazolta, valamennyi felmérője 90-100 % között mozog, szavalóversenyen és szépíró versenyen vett részt, hangszeren kezdett játszani nagy örömmel. Az iskolai közösségben kimondottan barátkozó, közösségi feladatokat vállal, a pedagógusok szerint is társai szeretik őt. Az ismeretlen helyzetekhez, feladatokhoz kifejezett kíváncsisággal és önbizalommal áll.

Gyerekek mondták

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gyerekszáj

A gyerekek válogatott „aranyköpései” a terápiás órákról:

– …Bicikliverseny volt. Hármas döntetlen. ÉN nyertem meg!

– Volt felmérés! Virágnak…
Milyen felmérés?
– Háát hogy 3+4 mennyi? És azt mondta, hogy 6! (hi-hi-hi)
És mennyi 3+4?
(Ujjszámolás…) …. 12!

– Az oviban ma eljátszottuk a három mesejátékot: a Hét kecskegida, a három pillangót….
Ééés miről szól a három pillangó?
Én voltam a farkas.
Na jóóó és miről szól a három pillangó??
…sok várakozás …Nem tudom…
És a hét kecskegida??
…hááát élt egyszer egy ház, abban laktak a kecskegidák ,és aztán jöttem ÉN.

– Ha izgatott vagyok a csokit is megeszem egy perc alatt! És gyakran vagy izgatott?? Háát igen…

– Szilárdbá, eltörik a hónaljszőröm…

– Szilárdbá! Nevetgélt ettél??

– Az a rossz hírem, hogy összetörtem magam korizás közben, és az a jó hírem, hogy voltam korizni…

– Csabi! Hogyan értékeled magad.
100 %
És mennyit bohóckodtál ma?
100 %

A hibáink nyomása belülről.
A bűntudat.

Ha felnövök, varázsember leszek…

A kompetencia miatt elment az agyam kirándulni és csak hétvégén jön vissza.
Legalábbis ezt írta a levelében.

Tegnap volt a szülinapom.
Boldog szülinapot! Hányadik?
10.
És milyen 10 évesnek lenni? Érzés?
Hát, most már 2 számjegyű, ez szokatlan. Más nincs.
Más nincs? Hogy nagyfiú lettem, vagy a 8 évesek óvodások, stb…?!
Azt már tavaly is éreztem…

– Szilárd Bácsi! Elmondjam hány éves vagyok?
Muszáj?
Igen
Miért?
Hát, hogy lássam, mit szólsz hozzá?
Akkor jó.
A 7 és a 6 között vagyok. (felvonom a szemöldököm)
Tudtam, hogy ezt fogod hozzászólni!

-Vállérintésre színt kérek. Na! Rajta! Felül! Kérem a vállérintést! Mondd a pirosat! (Én)
Alma!

-Én azt csináltam ma a legszebben, hogy figyeltem rád…

– Én annyi százalékot adok magamnak, hogy meg se tudom számolni!

-Szilárd bá’! Hol tanult meg gitározni?
Gitáron…
De csak volt valami segítség! Akkoriban már volt énekóra? Mármint amikor Szilárd bá’ iskolás volt?!

-Mehet a keresztbe térdérintés Peti!
-Tapssal?
– Úha! Úgy is tudod?
– Nem, csak kérdeztem….

-Értékelést kérek!
Durva voltam! Durva és kemény! És lazán tornáztam!

Számolsz, Boti? Számolod a 20-at?
Bólogat.
És mennyinél jársz?
Harminc…

Axelo dolgozik, nyög, 10 fejemelés után megáll.
Most meghalok…
Máté: Nem értem! Egy élettelen dolog hogy tud meghalni?

Mmmm… Ez cumisüveg illat!
Szilárd bácsi! Ha meghalsz, sosem felejtem el az illatodat! Cumisüveg…

Zsombi! Ez nagyon csúnya kistigris!
Csak ez a 3 volt ilyen… Most már 4!

Nehéz a fókajárás, Alex?
Nem az nehéz. Én vagyok nehéz…

-Zsombi! Foglalkoztál a nyújtásokkal?
Igen, igen! Ezt a fajtát (mutatja) pl. a squash – on csináltam…
De hát az 2 hete pénteken volt!
Hát … ja.

-Ülök gitárral a kezemben. Lotti rám mutat és parancsolóan azt mondja: „Már minálunk babám! „

– 3 perccel a vége előtt Csabi felülés után:
Mi jön most? (Csabi)
Értékelés (én)
De hát nem is volt torna!

– Ma az a jó hírem, hogy vittem Raffaellot a lányoknak az osztályba a Nőnapra… Meg a tanítónéninek csokit.
És ez kinek az ötlete volt? A tied vagy Apáé?
Hmm… Anyáé..

-Márk fekszik, mélázik….
!!!! @ # & ? !! (én)
Én csinálom, csak arra vártam, hogy mondhassam, hogy csinálom!

-Azt kell megkérdezned tőlem, hogy hogyan sikerült a csendgyakorlat!
Nahát, miért kell megkérdeznem?
Mert el akarom mondani!

-Zsombi!!!!
Hm… ilyenek a mai fiatalok…

Egy, egy, egy, egy, egy (Bendi fejet emel), egy, egy, egy, egy….egy, egy, egy, egy, egy…. Na, már csak kettő kell!

Tegyétek vissza az összes szivacsot!
Az összeset, vagy hagyjunk Neked is?

Zsombi szenved a pókhintával. (csontkinövések)
Olykor-olykor rám néz hűséges kutyaszemekkel. A 3. után megkérdezem.
Zsombi! Arra vársz, hogy azt mondjam, hogy Zsombi elég lesz?
Hááát, valami olyasmi…

Mit csinálna ebben a helyzetben egy kemény, tökös csávó?
Mármint, hogy én? Elbújnék!