GOH vizsgálat

A differenciált beszédhang hallás vizsgálatát minden esetben igyekszünk elvégezni, amennyiben a gyermek nem náthás, vagy valamilyen más okból nem alkalmas ennek a szűrésnek az elvégzésére. Fontos információkat kapunk a szűrés eredményeként a gyermek beszédértéshez szükséges hallásáról.

Ez nem azonos vizsgálat a védőnők által végzett hallásvizsgálattal, ahol a gyermek hallásának épségét ellenőrzik. Itt kifejezetten a beszédhangok jó differenciálásának a képességére szűrünk. Azt nézzük, hogy pontosan meg tudja-e különböztetni a hangokat. Egy szótagú szavakat hall a gyermek egy fülhallgatón keresztül, és azokat megismétli. Ha eltérés van a hallott és a kimondott szavak között az jelzés értékkel bír a gyermek egész napos terheltségét illetően.

GOH beszédhallást vizsgáló készülék

A GOH rendszerű beszédhallás-ellenőrző digitális szűrőkészülékkel a beszédhallás szűréses ellenőrzését lehet elvégezni.

A rendszeres ellenőrzés főleg kisgyermekek esetében fontos, hogy minél előbb kiderüljenek azok a rejtett problémák, amelyek a normál, elvárható beszédhallás fejlődését bármilyen formában akadályozzák.

Az életkorspecifikus beszédészlelés és beszédmegértés az iskolai tanulás alapja, ezek a működések pedig a megfelelő beszédhalláson alapszanak. A szűrés eredménye jelzi, hogy a gyermek beszédhallása ép vagy gyengén, esetleg erősen károsodott.

A Mondom 2000 GOH szűrés eredménye utal az esetleges problémákra, a zavar mértékét és típusát azonban orvosi vizsgálat során kell megállapítani. A készülék nem orvosi műszer: szűrő jellegű, általános információt nyújt a beszédhallás állapotáról.

Kiválóan alkalmas rendszeres, gyors és tömeges szűrésre a gyermek közvetlen környezetében (akár a családban is).

A készülék használatához szakképzettség nem szükséges, a szűréssel éppen az a cél, hogy a beszédhallás, nem megfelelő fejlettségét minél korábban felfedjük.

Forrás: https://krasznaresfiai.hu/