Stretching

Alapvető egészségmegőrző és helyreállító mozgásforma.

Célja a test harmonikus mozgásának a kialakítása, az anatómiai mozgásterjedelem optimalizálása, a jó általános erőnlét és rugalmas hajlékonyság kialakítása és megőrzése. Maga a szó eredete nyújtást jelent, de ide értjük a megfelelő egyensúlyi stabilitást és a kiegyensúlyozott mozgáskultúrát is.

A stresszel terhelt, mozgásszegény életmód nyomot hagy az izomzatban, s izom típustól függően vagy rövidül, vagy elgyengül. A test karbantartásának legjobb lehetősége a streching, mely minden sport kísérője kellene, hogy legyen. Önálló mozgásprogramként azonban az egészségmegőrzésben betöltött szerepe nem hagyható figyelmen kívül.

A feszes, fájó izmok a kedélyállapotunkat negatívan befolyásolják, a statikus és a dinamikus nyújtások és erősítések azonban életerővel töltenek fel bennünket. Ha rendszeresen gyakorlunk, akkor élethosszig meg tudjuk őrizni harmónius személyiségünk vitalitását.

Testünk működése öröm forrássá válik, izmaink, izületeink, szalagjaink és a kötőszöveti részek szabad mozgása természetes állapotunk lesz.

Fejleszti a testtudatot és serkenti a nyirokkeringést melynek révén megszabadulunk a méreganyagoktól. E mozgásformának nincs alsó és felső korhatára.